Sendi̇ka Çalışanları Sendi̇kada Ki̇ Hakkını Arıyor | Senin Sendikan , Senin Sayfan

Sendi̇ka Çalışanları Sendi̇kada Ki̇ Hakkını Arıyor

  • Anasayfa
  • Sendi̇ka Çalışanları Sendi̇kada Ki̇ Hakkını Arıyor
Sendika Çalışanları Sendikada ki Hakkını Arıyor
Yazar : Admin / 26 Nisan 2023, Çarşamba / Kategori : EĞİTİM-İŞ / Görüntülenme Sayısı : 2340

Sendika Çalışanları Sendikada ki Hakkını Arıyor

Sendika çalışanlarından bir kişinin arabulucu görüşmelerinde anlaşma sağlanamazken, üç kişi için yapılacak arabulucu görüşmelerinin önümüzdeki hafta gerçekleşeceği belirtildi.

‘2021’DE İHTARNAME ÇEKEREK HAKKIMIZ ALDIK’

Eğitim-İş Sendikası bünyesinde çalıştırdıkları çalışanların örgütlü olduğu sendika ile 5 Mart 2021 tarihinde toplu iş sözleşmesine imza attı. Ancak iddiaya göre sözleşmede yer alan ve yapılması gereken zam oranının çalışanların maaşlarına yansıtılmadı. Dört çalışan bu durumu kabul etmeyerek konuyu yargıya taşımaya karar verdi. Dava açabilmenin ön şartı olan arabuluculuk görüşmeleri başladı. Bir çalışan arabuluculuk görüşmesine katıldı. Ancak çalıştığı sendika ile anlaşamadı. Şimdi ise dava açmaya hazırlanan çalışan, “Sözleşmeye göre, bu yıl yine enflasyon oranı ve bu oran üzerine 3 puan eklenerek zam almamız gerekiyordu. Yani toplamda yüzde 67.274 olmalıydı. Yine sözleşmeye göre aralık ayı maaşım asgari ücretin altında olduğu için maaşım asgari ücrete çekilmeli üzerine yüzde 67.27 zam yapılmalıydı. Fakat aralık ayı maaşımın üzerine yüzde 67.27 zam yapıldı” dedi.

‘AYLIK 3 BİN 500 LİRA KAYBIM VAR’

Bu durumda ayda yaklaşık 3 bin 500 lira kayıp yaşadığını anlatan sendika çalışanı, “Aylık brüt ücretim 11 bin 641 lira. Bu da 9 bin 600 lira net ücrete denk denk geliyor. Bu ücret vergi dilimi nedeniyle zamanla düşecek. Olması gereken brüt ücret ise 16 bin 730 lira; yaklaşık 13 bin 300 lira net ücrete denk geliyor 5. aydan sonra net ücretimiz 12 bin 600 liraya kadar iniyor. Yemek ücretimiz günlük sadece 50 lirayken, ayda 697 lira da yol parası alıyoruz” şeklinde konuştu.

EĞİTİM-İŞ: HUKUKUN DIŞINDA BİR ŞEY YAPMADIK

Öte yandan, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise hukukun dışında bir şey yapmadıklarının altını çizerek, “Hukuk ve muhasebe birimlerimiz konuyu inceledi. Toplu iş sözleşmesine tüm taraflar yani, biz, çalışanlar ve onları temsil eden sendika imza attı. Özetle tüm taraflar ‘tamam’ diyor. Bazı arkadaşlar sözleşmeyi kendi üzerinden yorumluyor. Tüm taraflar bu noktada uzlaşırken, bu durum dava açmaya çalışan arkadaşların iddiası” diye konuştu.

GENEL BAŞKANDAN DAHA YÜKSEK MAAŞ ALANLAR VAR

Süreci tüm taraflarıyla görüşerek yürüttüklerini anlatan Özbay, şöyle devam etti: “Karşı taraftaki sendika da bize haklı olduğumuzu söyledi. Bizim sendikamızda 10 bin liranın altında maaş alan yok. Sendika başkanı olarak 14 bin lira maaş alıyorum. Benden daha yüksek alan arkadaşlar da var. Çay servisi yapan arkadaşla aramızda bin lira fark var. Tüm bu maaşlar öğretmenin maaşından kesilen binde 5’le veriliyor” dedi.


0

Habere yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız