Memurların 7. Dönem Toplu Sözleşme Talepleri
Memurların 7. Dönem Toplu SözleÅŸme Talepleri:
1- Memur FakirleÅŸmiÅŸtir: En düÅŸük memur maaşı, 2012 yılına kıyasla asgari ücret karşısında 2,5 kattan fazla erimiÅŸtir. 2012-2023 yılları En düÅŸük memur maaşı dolar kuruyla hesapladığında ise, bugün en düÅŸük Memur maaşının 30 binin üzerinde olması gerekirken , Yetkili sendikanın 30 bin talebi tekrardan gözden geçirilmesi ve iyileÅŸtirilme yapılması gereken bir taleptir. Memur için 11 yıl öncesini bugün vaat olarak sunan bu teklif üzücü bir durumdur.
2- Piyasa Gerçekleri ve TÜÄ°K Verileri: Ä°ÅŸçilere ve asgari ücrete piyasa gerçekleri üzerinden zam yapılması, memura da TÜÄ°K verileri üzerinden sadece enflasyon farkı verilmesi, asgari ücret-memur maaşı arasındaki makası daraltmıştır. Memur maaÅŸlarının asgari ücret seviyesinden kurtarılması için memura seyyanen zam+yüzdelik zam yapılarak bu kaybın telafi edilmesi gerekmektedir.
3- Bayram ikramiyesi: Memurlara da verilmelidir.
4- 3600 ek gösterge: 1. dereceye gelen tüm memurlara verilmelidir.
5- Disiplin Affı: Terör suçları hariç en son 2005’te çıkarılan memurlar için disiplin affı tekrar çıkarılmalıdır.
6- Aile Yardımları: EÅŸ ve çocuk yardımlarında artış yapılmalıdır.
7- Memur, Kamu Ä°ÅŸçisi Karşısında EzilmiÅŸtir: Ä°ki yıl önce asgari ücret alan kamu iÅŸçileri memurlardan çok hak almıştır. Ä°ÅŸçilerde olduÄŸu gibi memurlara da yemek yardımı, 3 ayda bir ikramiye ve tediye ödemesi yapılmalıdır.
8- 5434 ve 5510 Sayılı Kanuna Tabi (2008 öncesi ve sonrası) Memur Ayrımı: Memurlar arasındaki farklar kaldırılmalıdır. Emeklilikte, 9000 gün prim yerine 7200 gün prim ÅŸartı getirilmeli, yaÅŸ ÅŸartları düÅŸürülmeli.
9- Zam Pazarlığı: Toplu sözleÅŸme görüÅŸmelerinde TÜÄ°K verilerinin deÄŸil de iÅŸçilerde olduÄŸu gibi piyasa gerçeklerinin gözetildiÄŸi bir zam pazarlığı yapılmalıdır.
10- 4688 Sayılı Toplu SözleÅŸme Kanunu DeÄŸiÅŸtirilmelidir: Memurlara grev hakkı verilmelidir.
11- Lojman ve Kira Yardımı: Her ÅŸehre lojmanlar yapılmalı ve kira yardımı küçük ÅŸehirlerdeki memura da yapılmalıdır.
12- Sosyal Yardımlar: Hiçbir sosyal yardım almayan memura, iÅŸçilere verilen sosyal yardımlar verilmelidir.
13- Fazla Mesai Ücreti: Saatlik 100 TL olarak güncellenmelidir.
14- Mülakat: Görevde yükselme sınavlarında mülakat kaldırılmalıdır.
15- Yıllık Ä°zinler: Ä°ÅŸçilerde olduÄŸu gibi hafta sonları yıllık izinden düÅŸülmemelidir.
16- Kılık Kıyafet YönetmeliÄŸi: Tek taraflı kalan kılık kıyafet serbestliÄŸi erkek memurlar için de uygulanmalıdır.
17-Memurların özlüÄŸünde kayda deÄŸer bir tutarı oluÅŸturan ve Anayasa Mahkemesi tarafından bir takım hükümleri iptal edilen 666 sayılı KHK ile yaÅŸanılan hak kayıplarının telafisi,
18-Sosyal Güvenlik Tazminatı verilmesi, EYT sürecinde yorgun düÅŸen personele kayıplarını telafi eden düzeyde ikramiye verilmesi,
19-Ek ödeme oranlarında artış saÄŸlanması,
20-Sosyal Sigorta Uzmanı ve Yardımcısı kadrolarının ihdas edilmesi,
21-Belirli bir kontenjan dahilinde gerekli ÅŸartları taşıyan personele yönelik Kurum içinden Sosyal Güvenlik Denetmeni ve Sosyal Güvenlik Uzmanı sınavına katılabilme olanağının saÄŸlanması
22-Sosyal Güvenlik bölümü mezunları , Sosyal Güvenlik Kurumunda en az 5000 atama bekliyorlar.
23-Çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi adına acilen "eÅŸel mobil" sistemine geçilmeli ve enflasyon farkları her ay maaÅŸlara yansıtılmalıdır.