Kamu Sendikaları Platformu, ILO Önünde Basın Açıklaması Yaptı
Kamu Sendikaları Platformu, Ankara’daki Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) önünde basın açıklaması yaptı. Kamu Sendikaları Platformu adına açıklama yapan Hep-Sen Genel BaÅŸkanı Yunus ÅžimÅŸek, “Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun önünden Türkiye’ye ve dünyaya sesleniyoruz. Ülkemizde kamu sendikacılığı 1965 yılında 624 sayılı kanun ile hayata geçmiÅŸtir. Geçen 59 yıl boyunca özgür ve demokratik bir sendikacılık ne yazık ki tesis edilemedi. Ama son üç yılda yaÅŸanan antidemokratik müdahaleler ve özgür sendikalaÅŸmaya yapılan darbeler ile adeta kamu sendikacılığı tasfiye edilmeye çalışılmaktadır” dedi.
Açıklamanın devamında ÅŸu ifadelere yer verildi:
“2022’de sendikalara getirilen yüzde 1 baraj uygulamasına yönelik madde Danıştay tarafından iptal edilmiÅŸti. 2023’te getirilen yüzde 2 barajı da Anayasa Mahkemesi tarafından, anayasamıza ve uluslararası hukuka aykırı bulunmuÅŸtur. İşte bugün 2024 yılında, hukuka, adeta adaba uymayan bu uygulama tekrar meclisten geçirilmeye, kanunlaÅŸtırılmaya çalışılmaktadır. Peki nedir bu yüzde 1 barajı? Hizmet kolundaki sendikalı memurların yüzde 1’lik kesimi ve üzerinde örgütlenen sendikaların üyelerine ayda 641 lira; yüzde 1 ve altında örgütlenen sendika üyelerine ise ayda 226 lira toplu sözleÅŸme ikramiyesi adı altında rüÅŸvet verilmesidir.
“Yeni kurulan ve yüzde 1’in altında kalan sendikaların üyelerini cezalandırma var. SendikalaÅŸması yasak olan askeri, polisi, yargı mensuplarını cezalandırma var. Sendika üyesi olmak istemeyen memuru cezalandırma var. Burada topyekün yandaÅŸa, sarı sendikalara rüÅŸvet var, rant var, emekçiyi masada satma var.
“ILO, patronların, iÅŸverenlerin, güç erklerinin, para sahiplerinin ILO’su mudur? ILO, sermayenin, koltukların, sarı sendikaların ILO’su mudur’İşçilere, kamu emekçilerine darbe yapılırken iÅŸçilerin toprağı, iÅŸçilerin evi böyle sessiz kalır mı? ILO’ya sesleniyoruz; kapılarını iÅŸçilere ve memurlara samimiyetle aç ve görüÅŸlerini beyan et. Patronlara, iÅŸverenlere, sermayeye karşı iÅŸçi sınıfına yapılan darbeye sessiz kalma.”