Kamu Sendikaları Platformu’ndan Ortak Açıklama
Kamu Sendikaları Platformu’ndan Ortak Açıklama
Kamu Sendikaları Platformu Adına 54 Sendikadan Ortak Tepki!
Kamu sendikacılığına getirilmek istenen %1 baraj engeline karşı, Hep-Sen Sendikası’nın çaÄŸrısı üzerine 54 sendika bir araya gelerek ortak bir kamuoyu bildirisi yayınladı. Bildiride ÅŸu ifadelere yer verildi;
DeÄŸerli kamu çalışanları, “Bugün, kamu çalışanlarının hakkını savunmak üzere kurulmuÅŸ; emek ve hak için mücadele eden sendikalar olarak bir araya geldik. Tüm kamu çalışanları adına, sendikal örgütlenmeye set çekmeye çalışan odaklara karşı, emekten yana saf tutanlar olarak, kamuoyuna beyanımızdır: Ne yazık ki yakın zamanda, önce Danıştay; sonra da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen sendikal baraj uygulaması, sanki bu iptaller hiç gerçekleÅŸmemiÅŸ gibi, sanki bunu teklif edenler; yıllar önce barajları kaldırmak için çalışmamış gibi, yeniden gündeme getirildi. Üzücüdür ki; ilgili hizmet kolunda üye olabilecek kamu personellerinin en az %1’ini örgütlemiÅŸ sendikaların üyelerinin toplu sözleÅŸme ikramiyesi almasını öngören kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçirildi. Åžimdi de Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere. Daha önce de 6. Dönem Toplu SözleÅŸme ile ikramiyeye %1 sendikal örgütlenme barajı getirilmeye çalışılmıştı. Bu yanlıştır dedik, yanlışı anlatmak için konuyu meclise taşımak isterken, güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirildik. Oysaki biz; onlar da dahil olmak üzere yasaklardan dolayı sendikalı olamayan kamu çalışanları var demiÅŸtik. Ne oldu? Danıştay, ikramiyeden yararlanmada kısıtlayıcı kriter getirilemez, eÅŸitsizlik yaratır, sendikal özgürlüÄŸe müdahaledir; özetle bu madde mevzuata ve hukuka aykırıdır dedi, maddeyi iptal etti.
Bu barajcı zihniyete %1 yetmedi; danıştay kararı umursanmadı. “Madem Danıştay iptal etti, biz bunu en iyisi kanunlaÅŸtıralım” denildi. Günlerce mücadele ettik, bazıları “Haklısınız, ama kanun geçecek mecbur” bile dediler. Kanun geçti. Peki sonra ne oldu? Bu sefer de kanun, Anayasaya aykırı bulundu. Anayasa Mahkemesi, bu kanunun çalışanların dilediÄŸi sendikaya üye olma seçimini fiilen engellediÄŸini, sendikal özgürlüÄŸü ihlal ettiÄŸini; baraj uygulamasının meÅŸru olmadığını, objektif ve makul bir temele oturmadığını ilan etti. Barajı dayatanlar, bu sefer de algı oyununa baÅŸladı; AYM’yi taraf; gerçek emekçileri hırsız ilan etti, “bakın memurlardan çaldılar” yaygarasıyla hukuksuzluÄŸu mesnet edindi. Bunlar yetmedi; ÅŸimdi de temcit pilavı gibi yeniden Gazi Meclise dayatma yapmaya çalışılıyor. Soruyoruz: Sizin derdiniz nedir? Bize göre bu teklifin gerekçesi, ülkemizin demokratikleÅŸmesini istemeyen, tekelci, siyasal erkin arka bahçesine dönmüÅŸ Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’in, kaybettikleri üyeleri; emek mücadelesiyle, sendikal argümanlarla deÄŸil, çirkin oyunlarla kazanmak istemesidir.
Anayasaya baÄŸlılık yemini eden vekiller, AYM’nin açık kararına raÄŸmen, bu teklifi nasıl verebildiler; merak ediyoruz. Åžunu da merak ediyoruz, daha önceki örgütlenme darbelerine elle tutulur, güçlü bir tepki vermeyen ILO, ÅŸimdi de sessiz kalacak mıdır? Ülkemizin taraf olduÄŸu ILO sözleÅŸmelerinin hükmü yok mudur? Anayasa Mahkemesi kararının bir önemi yok mudur?
Emekten yana saf tutan sendikalar olarak bizler, bu ucube teklifi reddediyoruz! HukuksuzluÄŸu, anayasaya aykırılığı tescillenmiÅŸ bu ucube teklif; Gazi Meclis’e bu kadar kolay getirilmemeli diyoruz. Meclisimizin, anayasamıza aykırı olan bu teklifi kabul etmeyeceÄŸine inanmak istiyoruz. Tüm milletvekillerinin dikkatini, yasalaÅŸtırılmak üzere olan sendikal baraj meselesine çekmek istiyor, kendilerini hukuk, hakkaniyet ve vicdan ekseninde; demokrasiye darbe niteliÄŸindeki bu teklifi sert bir ÅŸekilde reddetmeye davet ediyoruz.
Emek savunucuları olarak iÅŸte buradayız ve bildiriyoruz. Bu kirli teklif geri çekilmez ise, sendikal özgürlüÄŸe; demokrasiye kara leke çalmakta ısrar edilirse hem sendikacılığın hem de kamu emekçilerinin hakkını korumak üzere gereken tüm adımları atacağız.
YAÅžASIN EMEK, YAÅžASIN SENDİKAL ÖZGÜRLÜK!
KAMU SENDİKALARI PLATFORMU
Etiketler:
,memur
,anayasa
,SENDİKA
,sendikan
, anayasal hak
, sendika özgürlüğü
, sendika barajı
,kamu sendikaları platformu