Tgs’Den 10 Ocak Açıklaması: Kutlayacak Ne Var? | Senin Sendikan , Senin Sayfan

Tgs’Den 10 Ocak Açıklaması: Kutlayacak Ne Var?

• Tgs’Den 10 Ocak Açıklaması: Kutlayacak Ne Var?
TGS’den 10 Ocak açıklaması: Kutlayacak ne var?
Yazar : Admin / 11 Ocak 2022, Salı / Kategori : TGS / Görüntülenme Sayısı : 4838

TGS’den 10 Ocak açıklaması: Kutlayacak ne var?

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü öncesi Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) açıklama yapıldı. Basın emekçilerinin sorunlarının anlatıldığı açıklamada, “10 Ocak bir mücadele günü sayılmalıdır” denildi.

Gazeteciler Günü’ne yine birçok sorunla girildiÄŸini belirten sendika metninde, “Medya sektöründe iÅŸsizliÄŸin yüzde 35’i geçtiÄŸi, adil bir ücret ve insanca çalışma koÅŸullarından mahrum bırakıldığımız, haberlerimiz nedeniyle sansüre uÄŸradığımız ya da otosansüre zorlandığımız, resmî basın kartına eriÅŸime engellerin devam ettiÄŸi, 34 meslektaşımızın cezaevlerinde tutulduÄŸu, RTÃœK ve BÄ°K aracılığıyla eleÅŸtirel medya kuruluÅŸlarının cezalandırıldığı, sendikasız-güvencesiz çalışmanın yüzde 90 civarında olduÄŸu sektörümüzde 10 Ocak bir mücadele günü sayılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

‘KUTLANACAK BÄ°R ÅžEY GÖRMÃœYORUZ’

Basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, gazetecilerin hemen her gün adliye koridorlarında haberlerini savunmak zorunda bırakıldığı bir ortamda kutlanacak bir şey olmadığı belirtildi. Açıklamanın devamında,

“Sadece 2021 yılında;

????En az 130 davada 250 gazeteci haberleri nedeniyle yargılandı. En az 50 gazeteci gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alındı.

????RTÜK 23’ü Halk TV’ye, 21’i TELE 1’e, 15’i Fox TV’ye, 8’i KRT’ye ve 4’ü Habertürk’e olmak üzere 71 kararla televizyonlara 21 milyon 500 bin lira idari para cezası verdi.

????Basın İlân Kurumu; Cumhuriyet, Evrensel, BirGün ve Sözcü başta olmak üzere gazetelere 115 gün ilân kesme cezası uyguladı.

????Ancak bütün bu karanlık tabloya rağmen gazeteciler örgütlenerek çıkış yolunu herkese gösterdi. Sektörde sendikalaşma oranı yüzde 8,4’e çıktı.

????Sadece son bir yılda Ege İz Gazete, AFP Türkiye, Cumhuriyet gazetesi, Dokuz 8 Haber, BBC Türkiye ve AP Türkiye sendikalı işyerlerimiz arasına katıldı. FOX TV ve Halk TV işverenlerinin sendikal yetkimize yaptığı itirazlar yargıdan dönünce medyada sendikalı işyeri sayısı daha da yükselecek.

İş güvencesinin sağlandığı, adil bir ücret ve çalışma düzeninin olduğu, özgürce haber yapabildiğimiz ve haberlerimiz nedeniyle yargılanmadığımız günleri birlikte inşâ edeceğimize eminiz. Yeter ki bir araya gelelim, birbirimize güvenelim.

Olmamız gereken yerde, Sendikamızda buluÅŸalım!” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZÄ°)