Ä°stanbul’Da Beledi̇ye Ä°ÅŸti̇raki̇ Åži̇rkette İşçi̇lere “Di̇sk’ten Ä°sti̇fa Edi̇n” Baskısı | Senin Sendikan , Senin Sayfan

• Ä°stanbul’Da Beledi̇ye Ä°ÅŸti̇raki̇ Åži̇rkette İşçi̇lere “Di̇sk’ten Ä°sti̇fa Edi̇n” Baskısı
Ä°stanbul’da belediye iÅŸtiraki ÅŸirkette işçilere “DÄ°SK’ten istifa edin” baskısı
Yazar : Admin / 11 Ocak 2022, Salı / Kategori : BİRLEŞİK TARIM ORMAN İŞÇİLERİ SENDİKASI / Görüntülenme Sayısı : 6037

T24 ANKARA

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’ne baÄŸlı iÅŸtiraklerden AÄŸaç A.Åž.’de, DÄ°SK’e baÄŸlı BirleÅŸik Tarım Orman İşçiler Sendikası’na (BTO-Sen) üye olan işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapıldığı iddia edildi. Sendika, sendikadan istifa etmeyi reddeden işçilerin iÅŸine son verildiÄŸi iddiasıyla AÄŸaç A.Åž. yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sendika, iddiaları yargıya taşıdı

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’ne baÄŸlı iÅŸtiraklerden AÄŸaç AÅž’de işçiler, bu yılın AÄŸustos ayından itibaren DÄ°SK’e baÄŸlı BTO-Sen altında örgütlenmeye baÅŸladı.

Sendika, işyerinde bin 500’e yakın işçiyi üye yaparak yasanın aradığı gerekli çoğunluğu sağlayınca, yönetim tarafından işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapılmaya başladığı iddia edildi.

Sistematik ve organize şekilde baskı

Bu süreçte birçok işçinin işine son verilirken işçilerin zorla Türk-İş’e bağlı Orman-İş’e geçirilmeye çalışıldığı da öne sürüldü. Bunun üzerine sendika tarafından sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusunda özetle ÅŸu ifadeler kullanıldı: “Ä°ÅŸyerinde, sendikal örgütlenme 2021 AÄŸustos ayında iÅŸyerinde baÅŸlamıştır. Sendika iÅŸyerinde bin 500’e yakın işçiyi üye yaparak yasanın aradığı gerekli çoÄŸunluÄŸu saÄŸlamıştır. Bunun üzerine işçilere sistematik baskı yapılmaya baÅŸlamıştır. Bunun üzerine müvekkil sendikanın üyesi olduÄŸu konfederasyon DÄ°SK yöneticilerinin de arasında bulunduÄŸu heyetle çeÅŸitli defalar ÅŸirket yönetimi ile görüşmeler yapılmış ve bu sendikal baskıların sona erdirilmesi istenmiÅŸtir.

Ancak görüşmelere rağmen şirket baskılarını azaltmamış, sistematik ve organize bir şekilde sürdürmeye devam etmiş, müvekkil sendika üyesi işçilere bu sendikadan ayrılıp başka bir sendikaya üye olmaları için çeşitli baskılar yapılmıştır. Bu baskıların bir neticesi olarak 2021 Ekim ayı başından itibaren sendikanın yetki verdiği ve işyerinde temsilci, öncü konumunda sendikal örgütlenme ve faaliyet gösteren birçok işçinin bu baskılara karşı çıkması, direnç göstermesi üzerine iş sözleşmeleri sona erdirilmiştir.

Kaynak : T24