Tez-Koop-İş: “YaÅŸanan Krizin Faturası Sürekli Üyelerimize Kesilmeye Çalışılmaktadır”
Ticaret Kooperatif, EÄŸitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş), TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Kocaeli ve Bartın ÅŸubelerinde üyelerinin iÅŸten çıkarılmasıyla ilgili “Ekonomik sorunlarının çözümü için sayısız feragatte bulanan sendika üyelerimiz deÄŸilmiÅŸ gibi yaÅŸanan krizin faturası sürekli üyelerimize kesilmeye çalışılmaktadır” açıklamasını yaptı.
Tez-Koop-İş Sendikası, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli ve Bartın ÅŸubelerindeki iÅŸten çıkarmalarla ilgili basın açıklaması yaptı. EMO önünde yapılan açıklamayı Tez-Koop İş Ankara 2 No’lu Åžube BaÅŸkanı Mustafa Özgen okudu. Açıklama şöyle:
“Uzun yıllardır örgütlü olduÄŸumuz ve pek çok toplu sözleÅŸme imzaladığımız Elektrik Mühendisleri Odası’na baÄŸlı Kocaeli Åžubesi tarafından 2 arkadaşımız iÅŸten çıkarıldı. Kocaeli Åžubesi tarafından aylardır ısrarla ve oda merkezine sürekli yazılı talepte bulunularak yürütülen; pek çok kez reddedilse de nihayetinde ayın 25’inde yapılan toplantı ile Oda Yönetim Kurulu tarafından da onaylandığını öğrendiÄŸimiz ve bugün itibariyle iÅŸ akitleri sonlandırılacak olan 2 arkadaşımızın yanında olduÄŸumuzu göstermek, mücadelelerini büyütmek ve kararın geri çekilmesini talep etmek için buradayız.
Biz burada açıklama yaparken Elektrik Mühendisleri Odası’nın tüm ÅŸube ve temsilciliklerinde çalışan üyelerimiz de iÅŸ bırakarak taleplerimizi bulundukları iÅŸ yerlerine taşıyorlar.
“KARARIN HUKUKSUZ OLDUÄžUNUN ALTINI ÇİZİYOR VE HIZLICA GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Yürürlükte olan toplu sözleÅŸmemizin 9. maddesinde ‘Disiplin Kurulu Kararı olmadan işçinin iÅŸine son verilemez…’ ve geçici 4. maddesinde ‘SözleÅŸmenin yürürlük süresince ‘ekonomik gerekçeler ile işçinin iÅŸine son verilemez’ hükümleri yer almasına raÄŸmen alınan bu kararın hukuksuz olduÄŸunun altını çiziyor ve hızlıca geri çekilmesini istiyoruz.
“KRİZİN FATURASI SÜREKLİ ÜYELERİMİZE KESİLMEYE ÇALIÅžILMAKTADIR”
Emek ve Meslek Örgütü olarak tanımladığımız EMO’nun Kocaeli Åžubesi tarafından yazılan iÅŸ akdi feshi yazılarında insan kaynakları yönetiminden, gelir-gider dengelerinden, çıkartılan işçi arkadaşımızın yerine dışarıdan hizmet alımı yapılarak taÅŸeronlaÅŸtırma adımları atılacağından bahsedilmektedir. Yasada ‘Kamu Kurumu NiteliÄŸinde Meslek KuruluÅŸu’ olarak tanımlanan EMO’nun faaliyetlerinin kamusal faaliyet olduÄŸu, kamusal faaliyetlerin yürütülürken ‘kar-zarar’ hesabı yapılamayacağı unutulmaktadır. Sendikamızın yıllardır mücadele ederek kazandığı ve kamuda çalışan taÅŸeron işçilerin kadroya geçirildiÄŸi bir kesitte bu taÅŸeronlaÅŸtırma adımına da söyleyecek söz bulamıyoruz.
“KOCAELİ ÅžUBE YÖNETİMİNİ BU TUTUMUNDAN VAZGEÇMEYE ÇAÄžIRIYORUZ”
Bu anlayışla yeni karşılaÅŸmıyoruz. Kocaeli Åžube Yönetim Kurulu, 2021 yılı sonunda da ÅŸubede sendikasızlaÅŸtırma adımı atmış; sendikalı çalışanların tamamı demek olan 5 arkadaşımız için iÅŸ akdi feshi yazısı yazmıştı. Akabinde farklı farklı yazılarla tekrarlanan bu talep sendikamızın karşı duruÅŸu ve EMO Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla reddedilmiÅŸti. Reddedilen taleplerinin ardından ısrarla taleplerini sürdüren ve sonuçta 2 arkadaşımızı iÅŸsiz bırakma kararını aldıran Kocaeli Åžube Yönetimi’ni bu tutumundan vazgeçmeye çağırıyoruz.
Sendikamıza, sendikal örgütlüğümüze ve sendikamız üyesi çalışan arkadaşlarımıza dönük her türlü sorunda çözüm mekanizmaları yasa ve toplu sözleşmemizde tanımlanmıştır. Bu kurulları işletmeden, işten atılmak istenen arkadaşlarla en ufak bir diyalog bile kurmadan, alınan kararların hem işçi arkadaşlarımız hem oda açısından hangi sonuçları doğurabileceğini düşünmeden, alelacele alınmış bu karar iş barışını bozmuştur.
İş barışının yeniden tesisi ve huzurlu bir çalışma ortamının tekrar tesisi için, alınan kararın geri çekilmesini ve arkadaÅŸlarımız iÅŸine devam etmesini istiyoruz. GereÄŸi yapılmadığı takdirde eylemlerimize devam edeceÄŸimizi ve arkadaÅŸlarımızın iÅŸe iadesi için yasal yollara baÅŸvuracağımızı basın ve kamuoyuna ilan ediyoruz.”